Måste det vara dyrt att äga en hund?

Att äga en hund kostar pengar och det är inte något som går att komma bort från helt. Det krävs veterinärvård, pälsborstar, hundshampoo, hundmat och eventuella mediciner när hunden blir äldre. För att inte tala om alla accessoarer som hundkoppel och halsband, hundburar, hundbäddar och annat som man kan tänkas behöva. Men det behöver trots det inte kosta skjortan att äga en hund.

Vikten av rätt försäkring

Hundförsäkringar är ett absolut måste när du har en hund och framförallt om du inte vill spendera för mycket på ditt hundägande. Du måste betala en premie för hundförsäkringen varje månad, men du sparar ändå inte mycket pengar jämfört med om du ska betala för veterinärkostnaderna själv. En hundförsäkring brukar nämligen ha ett självrisktak. Om din hund måste besöka veterinären flera gånger under ett år betalar du med andra ord bara självrisken en gång, sedan betalar försäkringen för resten. Utan rätt hundförsäkring kan det bli mycket dyrt med hundägandet.

Ett minimalistiskt hundägande

Självklart behöver man inte mer än ett halsband, ett koppel och en matskål för att äga en hund. Det finns inget krav på att man behöver ett hundtäcke, en lyxig hundsäng, en särskild pälsborste och andra accessoarer. Det är även okej att köpa billigare alternativ, så länge som de är säkra för hunden. Huvudsaken är att hunden mår bra och är lycklig, vilket de är om de tas om hand på rätt sätt med en lyhörd ägare som känner sig bekväm som hundägare.

Prioritera rätt saker

Prioritera det som är viktigast för hunden. En hunds päls ska inte vara tovig, du måste ofta borsta tänderna på hunden och att klippa klorna är en nödvändig syssla. Om du själv klarar av att reda ut knutor i pälsen och tvätta hunden, borsta tänderna och klippa klorna kan du komma billigt undan. Men om du känner dig osäker på att du klarar av det kan det ändå vara värt pengarna att låta ett proffs sköta det. Tänk på att en hälsosam hund kostar mindre i slutändan – övervuxna klor kan till exempel leda till skador och dyra veterinärkostnader i framtiden. Det kan även misskötta tänder.