Spara in på elkostnaderna genom att byta elavtal

Idag är det otroligt enkelt att byta elavtal, för du behöver inte längre sammanställa all information själv. Använd istället en jämförelsetjänst för att få fram alla olika erbjudanden på några minuter. Du behöver en kopia på ditt nuvarande elavtal, för att se hur mycket du betalar idag och hur lång löptiden är.

Om du har flyttat till en ny bostad så kanske du redan har fått överta ett elavtal med ett tillsvidarepris – ett rörligt pris som följer elbörsens prisutveckling, men som rör sig långsammare än avtal med rörligt pris. Det kan även kallas för normalpris, anvisningspris och enkelpris. Ett tillsvidarepris är dyrast av alla alternativ och det kan skilja så mycket som 50 procent från ett rörligt eller fast avtal. Det är med andra ord viktigt att byta så fort som möjligt.

Även om du redan har ett billigt elavtal bör du kontrollera marknaden regelbundet. Det är alltid bra att ha koll på elprisernas svängningar om man har rörligt avtal. För personer med bundet avtal är det viktigt att se över elpriset innan avtalet löper ut. Det kan finnas flera bättre avtal än vad som fanns när du tecknade ett sist.

Avtalstiden ska alltid hållas

Du ska aldrig bryta ett avtal i förtid, eftersom det kan bli en dyr affär som äter upp vinsten av att byta elavtalet. Det brukar nämligen komma med ett skadestånd som måste betalas. Ett elavtal har vanligtvis en eller flera månaders uppsägningstid och många avtal har automatisk förlängning – så du måste själv säga upp det några månader innan det går ut.

Fast och rörligt

Om du väljer ett elavtal med fast avtal är priset bundet och du vet hur mycket du får betala per kilowattimme under avtalstiden. Det gör att du inte drabbas av höjda priser, men du går även miste om sänkta priser. Rörliga elpriser följer elbörsens utveckling och går därför upp och ner. Personer med lite mindre inkomster rekommenderas att välja fast pris, eftersom det ger dem en kostnad som aldrig förändras och gör det enkelt att budgetera. Det går även att välja ett mixavtal som är hälften fast och hälften rörligt.