Bör man spara i aktier eller fonder?

Det är en fråga som nästan alla investerare ställer sig någon gång. Å ena sidan har aktier visat sig överträffa fonder på lång sikt. Men de kommer också med mycket högre risk och volatilitet. Den verkliga frågan du bör ställa dig är: ”Hur passar den här typen av investering in i min sparplan?”

Fonder är enklare

Att investera i fonder är lättare än att investera i aktier. Du behöver inte veta hur man läser en finansiell rapport eller ha det nödvändiga kapitalet för att komma igång. Du kan investera i fonder från din bank, via telefon eller till och med online hos vissa rabattmäklare. Dessutom får investerare som använder värdepappersfonder fördelen av dollar cost averaging. Det är när du regelbundet sätter in pengar i en fond så att du köper fler andelar när priset är lågt och färre andelar när det är högt.

Aktier är roligare än fonder

Det är såklart subjektivt vad som är roligast, men de allra flesta tycker att aktier är roligare än fonder. Detta beror på att du kan bli en del av något större och potentiellt få stora vinster när företaget växer. Du kommer också att uppskatta effekterna av sammansättning mer med aktier än med fonder. Detta är när din avkastning (och andra investerares avkastning) återinvesteras och genererar sin egen avkastning med tiden, vilket ökar ditt totala investeringsvärde.

Aktier är mer riskfyllda än fonder

Detta är naturligtvis inte en fördel eller nackdel – det är bara ett konstaterande av fakta: Aktier är mer riskfyllda än fonder . Om du investerar i aktier via enskilda företag, till exempel genom att investera direkt i Telia, kommer dina pengar att fluktuera beroende på vad som händer med just det företaget – både positivt och negativt – medan investerare i värdepappersfonder inte ser samma volatilitet, vilket leder till nästa sanning: Aktier är mer volatila än fonder.

Aktier är mer volatila än fonder

Eftersom aktier är mer riskfyllda än fonder är det inte förvånande att de också är mer volatila . Det innebär att du kan se en snabb ökning av ditt investeringsvärde ett år och sedan se det sjunka kraftigt nästa år. Aktier kommer också att kännas som en berg- och dalbana jämfört med den jämna resa som erbjuds av fonder.